Ένα χρόνος στην Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζαβά

Aγαπητοί φίλοι,
Ένα χρόνο πριν, στις 12 Ιουνιού 2017, δημοσιεύσαμε την πρώτη δημόσια δήλωση της Διεθνιστικής Κομμούνας της Ροζαβά, παρουσιάζοντας έτσι το πρόγραμμα μας στον κόσμο. Επίσης 12 Ιουνίου είναι και τα γενέθλια της Anna Campbell, şehid Helin Qereçox, που έδωσε το όνομα της στην πρώτη Διεθνιστική Ακαδημία της Ροζαβά.

Σήμερα, μετά από ένα χρόνο αδιάκοπης εργασίας, κοιτάμε πίσω και βλέπουμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει αυτό τον χρόνο.

Μετά την πρώτη παρουσίαση της Κομμούνας με σύνθημα “μάθε, στήριξε, οργάνωσε”, αρχίσαμε να αναπτύσσουμε τα προτζεκτ και την δουλεία μας, κάνοντας πράξη τις ιδέες και τα όνειρά μας, και ψάξαμε τόπο για να κτίσουμε την πρώτη Διεθνιστική Ακαδημία της Ομοσπονδίας της Βορείου Συρίας. Μέτα από μερικούς μήνες, βρήκαμε επιτέλους την σωστή τοποθεσία, και προς το τέλος του καλοκαιρίου του 2017, ξεκινήσαμε το κτίσημο της ακαδημίας. Από τότε έχουμε επικεντρωθεί κυρίως σε 3 στόχους: Διεθνισμός, απελευθέρωση του γυναικείου φύλου και οικολογία.

Όσον αφορά τον Διεθνισμό, κύριως μας στόχος ήταν η κατασκευή της ακαδημίας, ένας τόπος για συζήτηση, έρευνα και μελέτη, αλλά και για φιλοξενία νέων Διεθνιστών, που επίσης θέλουν να μάθουν, να στηρίξουν και να οργανωθούν μέσα στην επανάσταση της Ροζαβά. Παράλληλα εργαζόμαστε πάνω στο κτίσιμο της ίδιας της Διεθνιστικής Κομμούνας, ως το οργανωτικό πλαίσιο για εμάς και άλλους Διεθνιστές που θέλουν να ενταχθούν, δημιουργόντας ένα σύστημα και ένα δίκτυο για την ενδυνάμωση και ολοκλήρωση της διεθνιστικής πτυχής της Επανάστασης.

Όσον αφορά την οικολογία, ξεκινήσαμε την εκστρατεία “Μake Rojava Green Again” σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα που ασχολούνται με την οικολογία. Γράψαμε ένα βιβλίο το οποίο θα εκδόσουμε σύντομα σε διάφορες γλώσσες, παρουσιάζοντας την δουλεία μας και το τί μας ωθούσε προς αυτό τον σκοπό. Ο κύριος μας σκοπός είναι να διαδώσουμε την οικολογική πλευρά της επαναστατικής ζωής, το κτίσημο της ακαδημίας με μια προσέγγιση διατήρησης και ένα δέντρο συνεργασίας για να βοηθήσουμε με την αναδάσωση στις άνυδρες περιοχές της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Βορείου Συρίας.

Σε σχέση με την απελευθέρωση του γυναικείου φύλου, οι γυναίκες στην Κομμούνα είναι αυτόνομα οργανωμένες και άμεσα συνδεδεμένες με διάφορα ιδρύματα και σχηματισμούς του γυναικείου κινήματος μέσα στην επανάσταση. Υποστηρίξαμε επίσης διάφορες καμπάνιες και πρότζεκτ του γυναικείου κινήματος, λαμβάνοντας μέρος στις εργασίες που έγιναν στο γυναικείο οικολογικό χωρίο Jinwar. Επίσης μελετήσαμε και οργανώσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα περί κουρδικού φεμινισμου (Jineology) και γυναικείων απελευθερωτικών κινημάτων.

Στα μέσα του πρώτου χρόνου ζωής της Κομμούνας, ξέσπασε ο πόλεμος στο Αφρίν. Ξέρουμε ότι η επανάσταση πρέπει να αφορά την άμυνα αυτών των εδαφών, αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει επανάσταση, και έτσι αναγκαστήκαμε να καθυστερίσουμε τα κανονικάς μας προτζεκτ και να πάρουμε μέρος στην αντίσταση του Αφρίν, κυρίως μέσω μεταφράσεων και εγχειρήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης.
H εισβολή στο Αφρίν ήταν σκληρή και αιμοβόρα. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπει κανείς τον τουρκικό στρατό καί άλλες ισλαμικές στρατιωτικές δυνάμεις να καταστρέφουν την πιο όμορφη περιοχή της Ροζαβά. Ο πόλεμος στο Αφρίν μας επηρέασε με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Η εισβολή, ο αγώνας, η αντίσταση… άνοιξαν για εμάς μια διαδικασία διαλόγου και ανασκόπησης για το τί πρέπει να είναι, και τι μπορεί να είναι, ο ρόλος του διεθνισμού σήμερα. Επίσης, για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε εμείς, σαν διεθνιστές, στην επανάσταση στην Ροζαβά αλλά και σε όλους τους αγώνες αντίστασης ανα το κόσμο.Πολλοί φίλοι μας έχασαν την ζωή τους στην αντίσταση κατά της φασιστικής εισβολής, και πολλοί διεθνιστές έπεσαν ως μάρτυρες σε αυτό τον πόλεμο. Εις μνήμην τους θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε το δρόμο που χάραξαν.

Τον τελευταίο Μάιο, μετά από αρκετούς μήνες οικοδόμησης της ακαδημίας, οι εργασίες επιτέλους τελείωσαν. Αποφασίσαμε να την ονομάσουμε “Διεθνιστική Ακαδημία του sehid Qereçox εις μνήμη της Anna Campbell, της βρετανίδας αγωνίστριας του YPJ που έγινε sehid στο Αφρίν. Με θλίψη για το χαμό της, αλλά παράλληλα με θέληση να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και την πατριαρχική καταπίεση, ξεκινήσαμε το πρώτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ακαδημίας. Επίσης συνεχίσαμε την οικολογική δουλειά για την καμπάνια Make Rojava Green Again, μεταφράσαμε και δημοσιεύσαμε σε διάφορες γλώσσες ένα άρθρο για την σημασία του γυναικείου αγώνα στην επανάσταση, ξεκινήσαμε ενα διεθνιστικό ραδιοφωνικό προτζεκτ σε συνεργασία με άλλους διεθνιστές στην Ροζαβά, δημοσιεύσαμε άρθρα και γράμματα διεθνούς αλληλεγκύης κ.α.. Αλλά φυσικά, κύριος μας σκοπός για αυτό τον μήνα ήταν η οργάνωση του πρώτου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Τώρα, μετά από ένα χρόνο σκληρής δουλείας, καταφέραμε να οργανώσουμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με διάρκεια ένα μήνα για τους νέους διεθνιστές, μαζί με αυτούς που είναι μαζί μας από το ξεκίνημα της Κομμούνας. Η εκπαίδευση περιλάμβανε μαθήματα κουρδικής γλώσσας, ιδεολογικές συζητήσεις, μαθήματα ιστορίας της Μέσης Ανατολής και του κουρδικού λαού, και φυσικά, συζητήσεις γύρω από τον διεθνισμό και την ιστορία της κομμούνας. Πριν μερικές μέρες ολοκληρώσαμε το πρώτο μας εκπαιδευτικό πρόγραμμα, και ένα νέο κύμα διεθνιστών από διάφορα μέρη του κόσμου.

Σήμερα, λέμε με περηφάνια ότι η Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζαβά είναι πιο δυνατή απο ποτέ, και αυτό είναι απλά ένα ακόμα βήμα για το δημοκρατικό και επαναστατικό κίνημα που μεγαλώνει και δικτυώνεται ανα τον κόσμο. Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε ξανά όλες τις διεθνιστικές, επαναστατικές και δημοκρατικές δυνάμεις, όλους αυτούς που θέλουν να πορευθούν μαζί μας, να μάθουν, να υποστηρίξουν και να συνταχθούν στο μέρος της επανάστασης. Επειδή ξέρουμε ότι η Ροζαβά μπορεί να γίνει η σπίθα που θα πυροδοτήσει μια νέα κατανόηση για την ζωή, για την ανοικοδόμηση μιας κοινωνίας μακρία από καπιταλισμό, πατριαρχεία και εθνικά-κράτη. Και επειδή ξέρουμε ότι αυτά είναι μόνο η αρχή. Όπως είπε και η sehid Hêlîn κάποτε:
“Πάλεψε μαζί μας, και πυροδότησε τις φωτιές της αντίστασης”
Biji Soresa Rojava!
Να μας ζήσει η διεθνιστική αλληλεγγύη.

Scroll to Top