Προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις: Υπερασπιστείτε την Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας! Ανακοίνωση και κάλεσμα για δράση από την Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβας

Προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις: Υπερασπιστείτε την Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειας Συρίας! Ανακοίνωση και κάλεσμα για δράση από την Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβας

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τον εγκληματικό επιθετικό πόλεμο εναντίων του καντονιού του Αφρίν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Συρίας βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με την επιθετικότητα του Τουρκικού κράτους και των ισλαμιστών συμμάχων τους. Οι απειλές του Τούρκου δικτάτορα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι κούφια λόγια, δεν είναι μονάχα προεκλογική προπαγάνδα και απλές προκλήσεις ξεκαθάρισε αυτό με τις επιθέσεις στον καταυλισμό προσφύγων του Μάχμούρ και σε διάφορα χωρία του όρους Σένγκαλ (στμ: και τα δύο βρίσκονται στο Ιράκ) στις 13 του Δεκεμβρίου που είναι στην ουσία οι τελευταίες εκδηλώσεις των Νέο-Οθομανικων επεκτατικών βλέψεων του Τουρκικού καθεστώτος (AKPMHP) και οι ανοιχτή ανακοίνωση ενός φονικού πολέμου για την εξολόθρευση της επανάστασης στη βορειοανατολική Συρία και σε ολόκληρη τη μέση ανατολή

Από το ξεκίνημα της επανάστασης το Τουρκικό κράτος, το Συριακό καθεστώς , οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ και την Ρωσία έχουν κάνει τα πάντα για να την καταπνίξουν. Αλλά ούτε οι ισλαμιστικές συμμορίες από δολοφόνους, είτε υπό την σημαία του ισλαμικού κράτους, είτε της Αλ-Νούσρα (στμ: Συριακή Αλ-Κάιντα), είτε του επονομαζόμενου ελεύθερου Συριακού στρατού, ούτε το εμπάργκο και ο αποκλεισμός, ούτε ακόμη και ο ανοιχτός και επιθετικός πόλεμος ήταν σε θέση να κάμψουν τη γενναία αντίσταση των κατοίκων.

Τα τελευταία 6 χρόνια, η μάχη του λαού της Βόρειο-Ανατολικής Συρίας, με τις μέγιστες θυσίες και προσπάθειες, απέδειξε στο παγκόσμιο κοινό την αφοσίωση του σε μια ζωή ελευθερίας. Η απελευθέρωση από τις Συριακές Δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης Ράκκα και η καταστροφή του χαλιφάτου που πλησιάζει μέρα με την μέρα σηματοδοτεί την αρχή μιας καινούργιας στρατηγικής φάσης στην Συρία και μάλιστα για ολόκληρη την περιοχή. Με την καταστροφή της εξουσίας του τρόμου του Ισλαμικού Κράτους, η ‘βολική’ τακτική – στρατιωτική συμμαχία μεταξύ των Αμυντικών Δυνάμεων της Βόρειο-Ανατολικής Συρίας και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, υπό την σημαία του Διεθνούς Συνασπισμού, χάνει σταδιακά το κύρος της.

Όσες αντιφάσεις και αν υπάρχουν μεταξύ των τοπικών και διεθνών ηγεμονικών δυνάμεων, όλες τους βρίσκουν ένα κοινό σημείο συμφωνίας: Η επανάσταση στην Βόρειο-Ανατολική Συρία, ο συμβουλιακός-δημοκρατικός θεσμός της, η εγκαθίδρυση ενός οικολογικού-κοινοτικού δημόσιου τομέα και η κύρια ώθηση της επανάστασης- η απελευθέρωση της γυναίκας από τις χειροπέδες ενός πατριαρχικού συστήματος χιλιετιών, συμπεριλαβαίνει την μεγαλύτερη απειλή για τα ηγεμονικά τους συμφερόντων και πρέπει να ισοπεδωθεί. Τα τελευταία χρόνια, η επανάσταση στη Ροζάβα και στη Βόριο-Ανατολική Συρία έχει γίνει μια ασύγκριτη πηγή ελπίδας για όλους αυτούς που ψάχνουν μια ζωή πέρα από το κράτος, την πατριαρχία και τον καπιταλισμό. Είναι ένας φάρος πού μπορεί να φωτίσει τους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευμένους της γης μια έξοδο από τα σκοτάδι του σύγχρονου καπιταλισμού. Έχει αποδείξει για τα καλά ότι «το τέλος της ιστορίας» που τέθηκε από αυτούς στην εξουσία δεν ένα παρά ένα ψέμα. Είναι το ζωντανό παραδείγματα ότι, ακόμα κα σήμερα, στον 21° αιώνα, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός.

Ο επιθετικός πόλεμος στο Αφρίν, η διεθνής υποστήριξη στις σφαγές ενάντια στον άμαχο πληθυσμό, οι Νατοϊκές βόμβες που πέφτουν βροχή πάνω στους φίλους μας, ήταν η πρώτη ξεκάθαρη έκφραση του νέου ιμπεριαλιστικού μετώπου ενάντια στην επανάσταση στη Μέση Ανατολή, και ένα προμήνυμα για το τι έχουμε να περιμένουμε. Οι άνθρωποι εδώ, όπως κι εμείς, έχουν μάθει από το Αφρίν: να μην βασιζόμαστε σε τίποτε πέρα από τη δύναμή μας. Δεν έχουμε παρά ελάχιστη πίστη στις δηλώσεις των παγκόσμιων δυνάμεων και δεν απευθυνόμαστε σε καμία τους. Γνωρίσαμε εκτεταμένα φίλο και εχθρό και γνωρίζουμε ότι οι σύμμαχοί μας σε αυτό τον αγώνα μπορούν να είναι μονάχα οι παγκόσμιες δημοκρατικές και επαναστατικές δυνάμεις, ο καθένας και η καθεμία που ονειρεύεται ένα διαφορετικό κόσμο. Με αυτούς και αυτές αγωνιζόμαστε για ένα ελεύθερο μέλλον.

Καλούμε, καθένα και καθεμία να ετοιμάσουν μια νέα φάση αντίστασης, δράσης και συμμετοχικού αγώνα. Όλες και όλους, που ήταν στους δρόμους για την υπεράσπιση του Αφρίν πέρσι, που οργάνωσαν πολλές επιτροπές αλληλεγγύης, που έκαναν την Παγκόσμια μέρα για το Αφρίν μια έκφραση παγκόσμιας αλληλεγγύης και που φοβήθηκαν μαζί μας για κάθε μέτρο και κάθε δρόμο του Κομπανί.

Όλες και όλους στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, που ρητά δήλωσαν τον θυμό και τη σιχαμάρα τους προς τους εχθρούς της ανθρωπότητας, τους υποκινητές του πολέμου και τους υποστηρικτές του τουρκικού φασισμού.

Το μήνυμά μας ήταν και είναι ξεκάθαρο: αν ο πόλεμος ενάντια στην επανάσταση είναι διεθνής, τότε θα είναι και η αντίσταση μας. Ας δείξουμε όλοι μαζί, ότι αυτή η επανάσταση είναι και δικιά μας, ότι η Ροζάβα είναι η ελπίδα και η προοπτική μας και ότι θα υπερασπιστούμε μαζί το μέλλον μας.

 

Το ότι οι επιθέσεις συμβαίνουν σε αυτή τη φάση δεν είναι τυχαίο. Το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα ενεργεί από θέση αδυναμίας σήμερα. Η δομική κρίση του κρατικού πολιτισμού δεν μπορεί άλλο να συγκαλυφθεί και κάθε μέρα περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν και ξυπνούν και να αγωνίζονται ενάντια σε αυτό το καταπιεστικό σύστημα. Το βλέπουμε στους δρόμους της Γαλλίας, στη διαμαρτυρία κατά της συνόδου G20 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, στον Αγώνα των Γυναικών, στο κίνημα #NiUnaMenos (στμ: #ΚαμιαΛιγότερη) και στις διαδηλώσεις για τη διάσωση του δάσους Hambach. Οι δυνάμεις του παλαιού καθεστώτος προσπαθούν να επιζήσουν με νόμους έκτακτης ανάγκης, την κρατική τρομοκρατία και τον διάχυτο φασισμό, αλλά οι μέρες τους είναι μετρημένες εάν οργανωθούμε και αν πάρουμε θέση μαζί ενάντια στις επιθέσεις στις ζωές μας. Ας κάνουμε χρήση τη δύναμης που αντλούμε από την επανάσταση και ας εντείνουμε τον αγώνα μας. Εάν αναγνωρίσουμε την κοινή δύναμή μας, θα μπορέσουμε να ρίξουμε το σύστημα στα απόβλητα της ιστορίας , άπαξ και διά παντός. Εναντία στην επίθεσης της καπιταλιστικής νεωτερικότητας είναι ζωτικής σημασίας να οργανώσουμε παντού την άμυνα και την διεύρυνση της δημοκρατικής νεωτερικότητας.

Για εμάς ως Διεθνιστική Κομμούνα της Ροζάβας σήμερα ξεκινά μια νέα φάση. Ήρθαμε στη Ροζάβα για να υποστηρίξουμε τις πολιτικές δομές αυτής της επανάστασης, να μάθουμε, να κατανοήσουμε και να προωθήσουμε την εξέλιξη τους. Αυτός ο πόλεμος επιβάλλεται στο πληθυσμό εδώ, άρα και σε εμάς. Αλλά εάν ο εχθρός δεν μας αφήνει άλλη επιλογή, τότε εμείς δεν θα σταθούμε στο περιθώριο αλλά θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλες τις ικανότητές μας για την προετοιμασία της αντίστασης και της άμυνας της κοινωνίας και της επανάστασης. Θα αναλάβουμε οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να συνεισφέρουμε σε αυτή την αντίσταση. Θα σταθούμε πλάι-πλάι με τον πληθυσμό κατά την φασιστική επίθεση. Εμείς μπορεί να έχουμε έρθει εδώ από τα πιο διαφορετικά μέρη αυτής της γης, με διαφορετικές αντιλήψεις και εργασίες, αλλά αυτή η γη έχει γίνει επίσης σπίτι μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Με αυτό το πνεύμα θα συμμετάσχουμε στη γενική κοινωνική κινητοποίηση της αυτοδιοίκησης στην βόρειο-ανατολική Συρία, η οποία ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου.

Ταχθείτε και εσείς με την επανάσταση, υψώστε τη φωνή σας, κατεβείτε μαζί στους δρόμους, συμμετάσχετε στις υπάρχουσες επιτροπές αλληλεγγύης και στις αντιστασιακές ομάδες και ιδρύστε καινούργιες. Ξεκινήστε δράσεις πολιτικής ανυπακοής για να ευαισθητοποιήσετε για την κατάσταση στη Ροζάβα και στείλετε ένα μήνυμα αλληλεγγύης.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στο φασισμό!

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Η επανάσταση θα επικρατήσει, ο φασισμός θα συνθλιφτεί!

(Διεθνιστική Κομμούνα στη Ροζάβα,

Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βόρειο-Ανατολικής Συρία,

20 Δεκεμβρίου του 2018)

Μετάφραση : Φίλες και Φίλοι από το Ηράκλειο Κρήτης

Scroll to Top