Ένας πρωτοπόρος του νέου διεθνισμού – Στη μνήμη του Şehîd Kasim Engin

[raw]



[/raw]

Χθες, η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε και μοιράστηκε με το κοινό, μια γραπτή δήλωση για το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Μάρτυρα Kasim Engin. Ο Şehîd Kasim Engin έπεσε Μάρτυρας ύστερα από αεροπορική επίθεση στις περιοχές των ανταρτών στην περιοχή Bradost, στο Νότιο Κουρδιστάν, στις 27 Μαΐου 2020.

Εμείς, η Διεθνιστική Κομούνα της Ροζάβα, θα θέλαμε να τιμήσουμε τον Şehîd Kasim λέγοντας κάποια πράγματα για τη ζωή του, την προσέγγισή και την πρακτική του στο κίνημα της ελευθερίας. Βλέπουμε σε αυτόν έναν υποδειγματικό πρωτοπόρο του διεθνιστικού αγώνα και θα συνεχίσουμε την επανάσταση στη μνήμη του μέχρι τη νίκη.

Ο Şehîd Kasim γνώρισε το Κουρδικό Κίνημα Ελευθερίας από την οικογένειά του, η οποία ήταν σε επαφή με το PKK από τη στιγμή της ίδρυσής του το 1978. Από το 1985, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα της ελευθερίας στην Ευρώπη, και το 1989 αποφάσισε να ενταχθεί στις τάξεις του PKK ως ένας επαγγελματίας επαναστάτης. Μέσα στα πλαίσια του επαναστατικού του έργου, οργάνωσε τον κουρδικό πληθυσμό της διασποράς και ανέλαβε πολλές υπευθυνότητες, ιδίως σε θέματα πολιτιστικών και διπλωματικών έργων. Στη Γερμανία, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην τύπωση και τη διανομή του περιοδικού Kurdistan Report, και κατά αυτόν τον τρόπο συνέβαλε σημαντικά στη δημοσιοποίηση του αγώνα για την ελευθερία και της δημιουργίας κινήματος αλληλεγγύης. Περιέγραψε τη σημασία του περιοδικού Kurdistan Report, η οποία υπερβαίνει ένα «απλό»
περιοδικό πληροφοριών, με τα δικά του λόγια ως εξής:

“[…] [Τ]ο περιοδικό Kurdistan Report είναι ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα από δύο απόψεις: από τη μία πλευρά, φέρνοντας [την Κουρδική πραγματικότητα, την κοινωνική κατάσταση και το έδαφος] πιο κοντά στη γερμανική κοινωνία, στη Γερμανία και στη γερμανόφωνες περιοχές, και από την άλλη πλευρά, για εμάς – που αναγκαστήκαμε να ζούμε μακριά από τα σπίτια μας – ώστε να αποκτήσουμε γνώση για τη δική μας πραγματικότητα, να αποκτήσουμε ταυτότητα εντός των διαδικασιών μας και να γίνουμε έτσι σύντροφοι στον αγώνα για την ελευθερία.

Είναι πιθανό ότι όσα ειπώνονται στο περιοδικό δεν ισχύουν για όλους τους λαούς της γης. Αλλά για εκείνους των οποίων η γλώσσα απαγορεύεται, όπως και η δική μας, των οποίων οι χώροι διαβίωσης τους και η ταυτότητα τους, απαγορεύτηκαν και δεν τους παρέχεται ούτε ίχνος της δικής τους γης, έχει μεγάλη σημασία το ότι η γνώση γι’ αυτήν την ταυτότητα αποκτήθηκε στην ξενιτιά. […]

Εν ολίγοις, το περιοδικό Kurdistan Report δεν είναι απλώς ένα περιοδικό. Ούτε είναι μόνο μια σειρά άρθρων που διανέμονται σε μερικούς νέους για ανάγνωση. Σε διαπροσωπικό και ατομικό επίπεδο, το περιοδικό Kurdistan Report δεν είναι μόνο ένα όνομα για την ιδιαίτερη διασύνδεση, αριστερών, σοσιαλιστών, φεμινιστριών, δημοκρατικών, αντιφασιστών, αναρχικών, και διαφορετικών πεποιθήσεων ομάδων, αλλά είναι η ίδια η σύνδεση αυτών. […] ”

Αυτή η σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση στην επαναστατική υπόθεση, καθώς και η εγγύτητα και η αγάπη για τον λαό, ήταν επίσης ο λόγος για τον οποίο ο Şehîd Kasim κατάφερε να συνδυάσει τους κοινούς αγώνες.

Μέσω της ταπεινής, θετικής και ζωντανής προσωπικότητάς του, κέρδισε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και ενίσχυσε το ήθος του έναντι των αμαρτιών του. Όλοι όσοι τον γνώρισαν, ακόμη και για λίγο, ήταν πολύ τυχεροί. Τον εκτίμησαν και τον αγάπησαν δεόντως.

Για εμάς, τη Διεθνιστική Κομούνα της Ροζάβα, ο Μάρτυρας Kasim είναι ο εκπρόσωπος του νεανικού επαναστατικού πνεύματος και ένας από τους δημιουργούς του νέου διεθνισμού. Με την πρακτικότητα και την ανοιχτότητα του, έθεσε τα θεμέλια για την τρέχουσα πρακτική μας, ήδη από τη δεκαετία του 1980 και συνέβαλε πολύτιμα στην εξάπλωση της επανάστασης.

Για να κατανοήσει καλύτερα την πραγματικότητα του κουρδικού λαού, ο Şehîd Kasim πήγε στην Ακαδημία Mahsum-Korkmaz στο Λίβανο το 1990. Εκεί συνάντησε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και μελέτησε σε βάθος την ιστορία του Κουρδιστάν, τη φιλοσοφία και τις αξίες του κινήματος της ελευθερίας. Χωρίς διακοπή και με όλη του τη δύναμη δούλεψε ανεξάντλητα για ένα ελεύθερο μέλλον.

Η προσέγγιση και η πρακτική του Abdullah Öcalan, το να αφιερώνεις δηλαδή κάθε δευτερόλεπτο της ώρας στον σκοπό της απελευθέρωσης και ακόμη, να δουλεύεις πάντα για την καλυτέρευση της προσωπικότητα σου και των συντρόφων σου, και να είσαι εκεί ο ένας για τον άλλο, ήταν πάντα ένα παράδειγμα για αυτόν. Ο Şehîd Kasim Engin πάντα προσπαθούσε να καλυτερέψει τον εαυτό του και έφερε την ιδεολογία της απελευθέρωσης των γυναικών στη ζωή του αλλά και με την συγκλονιστική του προσέγγιση επί του ζητήματος, στους φίλους με τους οποίους συνεργάστηκε. Ήταν σαφές σε αυτόν ότι η νίκη της επανάστασης των γυναικών ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της επανάστασης γενικότερα, και ειδικότερα για την απελευθέρωση των ανδρών.

Η στοχευμένη επίθεση σε ακόμα ένα μακροχρόνιο κορυφαίο στέλεχος του κινήματος της ελευθερίας είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις επιθέσεις των τελευταίων δύο ετών, από αυτήν ενάντια στον Şehîd Mam Zekî Şengalî, μέχρι αυτήν ενάντια των συντρόφων της επιτροπή διπλωματίας του KCK, καθώς και αυτήν ενάντια στο Şehîd Helmet πέρυσι, και δεν μπορεί να εξεταστεί χωριστά από την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Οι εχθροί της επανάστασης – πρώτα απ’ όλα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το ΝΑΤΟ – κάνουν ό, τι μπορούν για να απομακρύνουν την επανάσταση της Ροζάβα από την επαναστατική γραμμή του Αποϊσμού και να την ρευστοποιήσουν πολιτικά. Παράλληλα προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις ώστε να απενεργοποιήσουν τον ένοπλο αγώνα ενάντια στο φασισμό, στο Βόρειο Κουρδιστάν, στα πλαίσια της νομικίστικης πολιτικής, ενώ αυτοί στοχεύουν με συντονισμένες επιθέσεις στο επαναστατικό κέντρο και την κεφαλή του κινήματος.

Με την αυξημένη απομόνωση ενάντια στην ηγεσία του Κινήματος Ελευθερίας, στο πρόσωπο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και με τις ύπουλες και δειλές επιθέσεις εναντίον της πρακτικής ηγεσίας του Κινήματος Ελευθερίας, έχουν ως στόχο να καταστήσουν το κίνημα ακέφαλο και αποπροσανατολισμένο, έτσι ώστε η επανάσταση εντός της Μέσης Ανατολής να μπορεί να εξουδετερωθεί ευκολότερα από τις πολιτικές – ιδεολογικές, οικονομικές και στρατιωτικές επιθέσεις.
Αυτά τα είδη επιθέσεων δεν είναι μόνο το έργο του φασιστικού τουρκικού κράτους, αλλά το προϊόν μιας άμεσης συνεργασίας μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδίως των ΗΠΑ, της ΜΙΤ και των ντόπιων συνεργατών τους όπως η μυστική υπηρεσία του KDP Parastin, και ως εκ τούτου πρέπει να θεωρηθούν ως μέρος της τρέχουσας διεθνούς συνωμοσίας.

Ο Şehîd Kasim κάλεσε για δράση ενάντια στη συνεχιζόμενη διεθνή συνωμοσία, και όχι απλώς με λόγια, αλλά πείρε ανοιχτά θέση εναντίον εκείνων που ενεργούν από κοινού με τις αποικιοκρατικές δυνάμεις και ενεργούν για τα συμφέροντά τους. Τα λόγια του Şehîd Kasim αποτελούν επίσης έκκληση για το παγκόσμιο κίνημα αντίστασης, για την υπεράσπιση και τη συνέχιση της επανάστασης στη Μέση Ανατολή, από τη Ροζάβα μέχρι τα απελευθερωμένα βουνά του Κουρδιστάν, σε όλον τον κόσμο κόσμο. Είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε την ελπίδα, τις αξίες, τις μεθόδους και την πρακτική του κινήματος της ελευθερίας και στη βάση της υπευθυνότητας στον αγώνα όπως είχε τεθεί από τον Şehîd Kasim, για ένα ελεύθερο μέλλον, του οποίου ήταν ο στόχος.

Γράφουμε αυτές τις γραμμές επειδή πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλοι οι σύντροφοι να μπορούν να ταξινομούνε σωστά, να αξιολογούν στρατηγικά και να ανταποκρίνονται στα τρέχοντα γεγονότα. Όταν οι εχθροί της επανάστασης προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά της επανάστασης στη Μέση Ανατολή, είναι καθήκον μας να φέρουμε αυτή τη φλόγα παντού. Ενάντια στη διεθνή συνωμοσία, στην ενότητα των παγκόσμιων ηγεμόνων, η απάντησή μας μπορεί να είναι μόνο η ενίσχυση του ενωμένου επαναστατικού αγώνα. Υπό αυτήν την έννοια, ας δημιουργήσουμε δύο, τρεις, πολλές Ροζάβες. Στη μνήμη του Şehîd Kasim και όλων των Μαρτύρων της παγκόσμιας επανάστασης, θα οδηγήσουμε τον αγώνα στη νίκη.

Η επανάσταση στη Μέση Ανατολή θα κερδίσει – ο φασισμός θα συντριβεί.

Διεθνιστική Κομούνα της Rojava, 9 Ιουνίου 2020

Scroll to Top