Zamanımızın kahramanı – Andok Cotkar, Konstantin

[raw]



[/raw]

16 Ekim 2019’da Andok Cotkar, Kuzey Almanya’nın Kiel kentinden Konstantin, NATO üyesi Türkiye’nin saldırganlık savaşı sürecinde Kuzey Suriye Serekaniyê’de bir hava saldırısında şehit düştü.

Eylül 2019’da Heval Andok, İslam Devleti ile mücadelenin bir parçası olmak için Kuzey Suriye Rojava’da YPG Halk Savunma Kuvvetleri’ne katıldı. Minbiç, Cerablus ve Rakka bölgelerinde İD’e karşı çeşitli cephelerde savaşlarda yer aldı.

Yaralandıktan sonra bir süre evine döndü, ancak daha sonra tekrar Kürdistan’a geldi ve en son Şengal’in Yezidi halkını soykırımdan koruma için YBŞ direniş birliklerinde yer aldı. Faşist Türk devletinin ve cihatçı paralı askerlerinin saldırılarının başlamasıyla birlikte, 2012’den beri Rojava’da gelişen Umut Devrimi’ni savunmak için diğer birçok arkadaşıyla hemen gönüllü oldu. Diğer birçok mücadeleci arkadaş ve insan gibi, faşizme karşı direniş ve insanlık onurunu savunmada hayatını verdi. Trump’tan Putin’e ve Kamp-Karrenbauer’e kadar tüm yöneticilerin ihanet, ikiyüzlülük ve kana susamış kar çıkarlarını gözetmede birbirlerini aştığı bir zamanda, arkadaşımız ve yoldaşımız Konstantin Andok gerçekten zamanımızın bir kahramanıdır.

Konstantin, Baltık sahilindeki evinden yola çıktığında kimseye planından bahsetmedi. Böylece 1 Eylül 2016 tarihinde, Dünya Barış Gününde Kürdistan’a gitmek için uçağa bindi. Ailesini ancak yolda bilgilendirdi, o zamandan beri, diğer birçok Alman aile gibi, onlar da belki en azından dirençli Kürt halkının kaderinin bir parçası haline geldi. Konstantin, YPG’ye katılan diğerleri gibi eski bir asker veya solcu eylemci değildi. Vicdanı artık İslam Devleti ve müttefiklerinin vahşetine tahammül edemeyen birisiydi ve dolayısıyla kalbinin çağrısını izleyerek, Ortadoğu halklarını ve demokratik, ekolojik bir toplumu ve kadın özgürlüğünü savunmak için direnişe katıldı.

Biz Heval Andok’u çok mütevazı ve aklı başında bir insan olarak tanıdık. Rojava’ya vardığı zaman, nereden geldiği sorusuna şöyle cevap verdi: “Kiel’de bir burjuva yerleşimi”. Konstantin daha önce bir çiftçi olarak çalışıyordu, soyadı Cotkar’ı oradan aldı. Aşağı Almanya lehçesiyle konuşurdu ve doğal, cömert tutumu ve tipik kuzeyli mizahıyla tüm arkadaşları tarafından çok takdir edilirdi.

Rakka’da yaralandıktan sonra bir televizyon belgeselinde şöyle dedi: “Avrupa’ya döndüğümde ailemi, arkadaşlarımı ve ayrıca eski patronlarımı tekrar görmeyi dört gözle bekliyorum. Tekrar çiftçi olarak çalışmayı da dört gözle bekliyorum. En azından bir süre için, çünkü o da eğlendirici.”

Siyaset teorilerin akademik tartışmaları üzerinde pek çok düşünmüyordu, bilakis YPG ile mücadelede görevini nasıl yerine getireceğini, kendisini ve arkadaşlarını ve halkı nasıl koruyacağını pratik olarak öğrenmek istiyordu. Ancak Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm hakkındaki düşüncelerini de merakla okudu ve her zaman tartışmalara aktif olarak katıldı. Fakat, her şeyden önce bir eylem ve uygulama adamı olduğu gerçeği, birçok arkadaşının hayatını cephede sağlık görevlisi olarak kurtardığı ve yorulmaz kararlılığı ve işbirlikçi ruhu ile kendini gösterdi. Rojava, onun için kendi kişiliğini ve yeteneklerini gerçekten ifade edebileceği ve arkadaş (heval) topluluğunun bir parçası olduğu için her zaman çok mutlu ve neşeli olduğu bir yerdi.

Kuzey Almanya anavatanına dönüşünden sonra ve faşist Türk devletinin Afrin’indeki işgal savaşı sırasında, şu anki saldırının sadece bir önkoşulu olan dönemin ardından, Kürt toplumu ile bağlantıda kaldı ve oradaki faaliyetlere katılmaya çalıştı. Devlet geri dönüşüne terörizm suçlamaları ile tepki verirken, bir NATO üyesi olarak Orta Doğu’daki ilerici sosyalist hareketlere karşı her zaman yeşil kuşaklar projesinin (cihatçı güçler) bir parçasıydı ve bugüne kadar Türkiye ve onun cihatçı cinayet çetelerinin faşist devlet terörünü önemli bir müttefik olarak besledi. Sadece bu yıl, Almanya’dan çeyrek milyon avro değerinde silahlar Türkiye’ye verildi. Bismarck ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana tarihi bir silah kardeşliği. Atatürk’ten Hitler’e ondan Erdoğan’a kadar ortak bir ideolojik faşizm çizgisi. Geçtiğimiz yüzyılın Ermeni, Yezidi, Süryani, Alevi ve Kürt soykırımı kurbanlarının neslinden olanlar daha sonra Suriye’nin kuzeyine kaçtılar, bugün de Rojava’daki zorla sürgün ve etnik temizlikten etkilenenler aynı insanlar.

Ancak geçen yüzyılın Almanya, İtalya ya da İspanya’sında faşizme karşı direnişi belleklerinde ve yüreklerinde taşıyanlar, günümüzde de yine aynen öyle, insan onurunu kapitalizmin barbarlığına karşı koruma sorumluluğunu üstleniyorlar. Bugün bu mücadele tüm insanlık adına Kürdistan’da yaşanıyor. Heval Konstantin Andok bunu hissetti ve anladı. Bu nedenle Avrupa’da uzun kalmadı, ısrarla birkaç ay sonra Rojava’ya geri dönmeye çalıştı. Kendisinin dediği gibi, Almanya’daki yaşam anlamını yitirmişti, yaşam sadece akılda net bir amaç ile bir anlam buluyordu. Heval Konstantin Andok için bu Rojava’nın tüm dünyaya verdiği umudun bir parçası olmak ve onu savunmak demekti. Bu yüzden bizim için asla unutulmayacak ve bize büyük bir sorumluluk bırakıyor.

Aynı zamanda, Kiel’den anti-faşist ve savaş karşıtı eylemci Anni Wadle’in anısına ve Heval Konstantin Andok’un yakın arkadaşları Anton Leschek, Michael Israil ve Ryan Lock’un yanı sıra insanlık için mücadelede ölen herkes için Konstantin’in ailesine ve tüm arkadaşlarına yürekten duyduğumuz sempatimizi ifade ediyoruz. Hayallerini yüreklerimizde taşıyacağız. Direnişte olduğumuz zaman, Heval Konstantin Andok kalbi ve ruhuyla hem Kürdistan cephesinde hem de büyük şehirlerin caddelerinde yanımızda olacak ve nihayet bu çılgınlığa son vermemiz için gereken gücü verecek. Mücadelene devam edeceğiz. Özgürlük ve adalet arayışını asla bastıramazlar. Çünkü direniş hayattır, bu nedenle o zamandan bugüne kadar faşizme karşı hep birlikte “affetmek yok – unutmak yok”.

Şehîd namirin – Şehitler ölümsüzdür!

Yaşasın Rojava devrimi!

Rojava Enternasyonalist Komünü

Scroll to Top